Halaman

Thursday, September 29, 2011

Kolej Jati ..... Empire Shopping Gallery

Hari ni ada dua benda yang buat aku terkejut.

Lepas habis je kelas, terus balik bilik. Macam biasa, online la kerja nya bila dah duk kat bilik. (study malas, tp kalu bab online rajin plak,huh)

Tengah tengok2 facebook member, ternampak la satu video yang orang post dekat wall member. Pasal kebakaran dekat Kolej Jati UiTM Shah Alam. Kejadian tu berlaku semalam, pukul 2 pagi.

video

Nasib baik tak ada kemalangan jiwa. Cuma ada la beberapa orang pelajar yang cedera. Harap diorang cepat2 sembuh.

Lepas tu tengah baca komen2, terbaca pulak satu kes letupan di Subang Jaya. Berlaku jam 4 pagi di pusat beli belah Empire Shopping Gallery. Dahsyat jugak kesan daripada kejadian letupan tu. Nasib baik la kejadian tu berlaku awal pagi. So tak ramai la orang kat mall tu.

Sunday, September 18, 2011

Nama lain bagi khinzir

BERIKUT MERUPAKAN NICK NAME LAIN UNTUK BABI ATAU KHINZIR, APABILA ANDA MEMBELI MAKANAN, JIKA DIDALAM INGREDIENTS TERDAPAT SALAH SATU NAMA-NAMA INI,MAKA ANDA PERLU BERHATI-HATI

Pork - Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

Swine - Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi

Pig - Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang 50kg

Hog - Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg

Porcine - Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

Boar - Babi liar

Sow - Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan

Lard - Lemak babi yang biasanya digunakan untuk membuat minyak masak dan membuat sabun

Bacon - Istilah yang digunakan untuk daging babi salai, atau daging babi yang diperap dengan garam. Istilah bacon juga digunakan untuk daging salai haiwan selain babi

Ham - Daging paha babi yang biasanya telah disalai atau diasapkan.

MENCARI YG HALAL ITU FARDHU

Friday, September 2, 2011

Hilangkan kesan kuning pada gelas

Biasanya kalau kita buat air teh atau kopi dalam cawan yang berwarna putih, mesti akan meninggalkan kesan kuning2 pada gelas tu. Kalau cuci dengan sabun, susah nak tanggalkan warna kuning walaupun dah dicuci berkali-kali.

Ada yang menggunakan klorok untuk memutihkan cawan tersebut. Tapi tak elok la kalau guna klorok sebab klorok kan sesuai untuk pakaian.

Apa kata anda cuba guna ubat gigi. Ambil sedikit ubat gigi dengan menggunakan kain atau tisu, kemudian sapu pada bahagian cawan yang kekuningan. Nanti anda akan nampak hasilnya. Selamat mencuba!