Halaman

Saturday, May 16, 2020

Resepi Ikan Siakap 3 Rasa

Bahan-bahan:

- 1 ekor ikan siakap
- 3 ulas bawang putih (cincang)
- 1 biji bawang holand (potong dadu)
- 7 biji cili padi (hiris)
- 1/2 inci halia (hiris)
- 2 batang serai (hiris)
- 6 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos ikan thai
- 7 helai daun limau purut (buang tulang daun)
- 1 biji tomato (potong dadu)
- 1/4 biji nenas (potong dadu)
- 2 sudu tepung jagung
- sedikit garam
- sedikit serbuk kunyit



Cara-cara:

1. Lumurkan ikan siakap dengan garam dan serbuk kunyit dan biarkan sebentar dalam 5 minit. Kemudian lumur tepung jagung dan goreng ikan sehingga garing dan hidangkan.

2. Tumis bawang holand dan bawang putih sehingga naik bau, kemudian masukkan hirisan cili padi, halia dan serai dan kacau sehingga sebati.

3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan sedikit air supaya ia berkuah.

4. Masukkan daun limau purut, tomato dan nenas, kacau sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit likat dan masukkan sedikit garam dan sos ikan thai.

5. Bila dah likat, boleh la tuang kuah ke atas ikan siakap yang telah digoreng tadi.







No comments: