Kuah kacang ni leh makan dengan macam2 makanan. Sate, rojak, or apa2 aje lah. Tiap orang ni lain la seleranya. Jom cuba buat sendiri kuah kacang. Aku pun tengah belajar duk kat dapur. Biasa la, bak kata orang, perempuan ni xkemana. Ke dapur jugak.
BAHAN:
150gm kacang*
50gm serai
150gm bawang merah*
20gm cili kering*
250gm gula Melaka
125ml minyak masak
500ml air
100gm asam jawa
35gm stok ayam
20gm garam
*dikisar
CARA:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga pecah minyak
2.Masuk kacang dan gaul sebati
3.Masukkan 250ml air dan biarkan kuah mendidih
4.Setelah mendidih, masuk serai, gula Melaka dan lebihan air. Kacau dan biarkan sehingga kuah mendidih
5.Perasakan dengan asam jawa, garam, stok ayam
6.Tunggu sehingga kuah mendidih dan pekat
No comments:
Post a Comment