Halaman

Monday, February 7, 2011

Mencegah kehamilan

Sekarang ramai pasangan suami isteri yang mengambil keputusan untuk merancang keluarga. Tetapi ramai yang tidak tahu hukum perbuatan mereka itu adalah haram. Rasulullah s.a.w. mahukan umatnya yang ramai. Amalan merancang anak adalah amalan orang yahudi. Macam-macam alasan yang diberikan oleh mereka yang ingin merancang keluarga. Ada yang takut untuk beranak ramai dan ada juga yang kata tiada pendapatan yang lumayan untuk tanggung anak ramai. Ingatlah, setiap makhluk yang dilahirkan sudah terjamin rezekinya. Lagipun anak itu adalah anugerah daripada Allah SWT.

Kalau hendak menjarakkan anak atas sebab-sebab tertentu seperti tidak sihat, uzur atau bermasalah dari segi kesihatan dan keselamatan kandungan, tidak mengapa. Tetapi hal ini perlu disahkan terlebih dahulu dengan berjumpa doktor atau pakar dalam bidang berkenaan. Tindakan sendiri tanpa nasihat doktor dihukumkan haram.

Jadi bagi pasangan di luar sana yang tidak mempunyai alasan kukuh untuk menjarakkan anak, tidak perlulah mengambil sebarang pil perancang, alat mencegah kehamilan (IUD) dan lain-lain. Bersyukurlah dengan rezeki yang diberikan oleh Allah SWT kepada kita.

No comments: