Kalau masak kari ayam, tak sah kalau tak ada sambal belacan dengan acar timun. Ni kira macam pakej la sebab kena ada tiga-tiga benda ni, baru la syok nak makan.
BAHAN:
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 ulas bawang putih
1 asam keping
1 paket serbuk kari - gaul dengan sedikit air
1 cawan santan/susu tepung
1500 ml air
1 biji kentang/betik/labu/rebung/mumbang kelapa (ikut selera)
garam
CARA:
1. Tumis bawang merah dan halia sehingga warna keperangan.
2. Masukkan serbuk kari dan gaul selama beberapa minit.
3. Masukkan ayam dan gaul selama 2 minit.
4. Tuang santan dalam periuk dan kacau seketika. Kemudian masukkan air.
5. Bila gulai dah mendidih dan ayam hampir masak, bolehlah masukkan kentang, garam secukup rasa dan asam keping.
** Bagi yang nak menjaga kesihatan, boleh ganti santan dan guna susu tepung.
No comments:
Post a Comment