Halaman

Tuesday, August 2, 2011

Resepi kari ayam

Kalau masak kari ayam, tak sah kalau tak ada sambal belacan dengan acar timun. Ni kira macam pakej la sebab kena ada tiga-tiga benda ni, baru la syok nak makan.

BAHAN:
8 ketul ayam
3 ulas bawang merah - hiris
1 inci halia - hiris
1 ulas bawang putih
1 asam keping
1 paket serbuk kari - gaul dengan sedikit air
1 cawan santan/susu tepung
1500 ml air
1 biji kentang/betik/labu/rebung/mumbang kelapa (ikut selera)
garam

CARA:
1. Tumis bawang merah dan halia sehingga warna keperangan.
2. Masukkan serbuk kari dan gaul selama beberapa minit.
3. Masukkan ayam dan gaul selama 2 minit.
4. Tuang santan dalam periuk dan kacau seketika. Kemudian masukkan air.
5. Bila gulai dah mendidih dan ayam hampir masak, bolehlah masukkan kentang, garam secukup rasa dan asam keping.

** Bagi yang nak menjaga kesihatan, boleh ganti santan dan guna susu tepung.

No comments: