Halaman

Tuesday, August 2, 2011

Resepi sambal belacan

BAHAN:
10 biji lada merah
1 inci belacan
1 ulas bawang merah
2 biji limau kasturi muda - hiris
1 biji limau kasturi/nipis - diambil jusnya
2 sudu besar cuka
garam
gula

CARA:
1. Bakar belacan dan bawang merah.
2. Buang biji lada merah dan potong dua.
3. Blend lada merah, belacan, dan cuka. (Jangan bagi hancur sangat)
4. Hiris bawang merah yang telah dibakar.
5. Gaul hirisan limau kasturi muda, bawang merah, jus limau kasturi, sedikit garam, sedikit gula dan bahan yang telah di blend.

** Kalau nak pedas, blend 2,3 biji cili padi.
** Nak ganti limau kasturi muda dengan mangga muda pun tak apa.


KARI AYAM

ACAR TIMUN

2 comments:

NurulAini said...

hi! suka masak ye. ^___^

intan said...

hehe,masak yg simple2,reti la..