Hari ni buka puasa dengan karipap inti kentang. Dah lama tak buat karipap :). Ni nak kongsi resepi karipap. Senang je nak buat.
BAHAN (INTI):
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji bawang besar - potong dadu
4 biji kentang - potong dadu
2 cawan air
2 sudu besar serbuk kari
5 helai daun kari
Ayam/daging - potong kecik-kecik
Daun ketumbar (daun sup) - hiris
garam
CARA:
1. Tumis bawang putih yang telah dihiris halus-halus. Kemudian masukkan ayam/daging, daun kari dan serbuk kari.
2. Masukkan bawang besar, kentang, garam secukup rasa, daun ketumbar dan air.
3. Masak sehingga air kering.
BAHAN (KULIT):
4 cawan tepung gandum
4 sudu besar marjerin / minyak
Air
Garam
CARA:
1. Panaskan marjerin dalam kuali. Tuang marjerin panas atas tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul. (gaul guna sudu sebab panas)
2. Masukkan garam di dalam cawam yang berisi air supaya garam hancur. Kemudian tuang sedikit demi sedikit pada tepung gandum dan uli sehingga menjadi doh.
3. Buat doh kecil-kecil untuk proses mencanai. Kemudian boleh la isi inti karipap dan mengelim.
** Guna marjerin supaya kulit karipap rangup
No comments:
Post a Comment