Kepada penggemar buah jering, anda dinasihatkan supaya tidak mengambil jering dalam kuantiti yang banyak. Ini kerana buah jering yang mentah atau jering rebus yang tidak berapa masak boleh mengakibatkan kerosakan/kegagalan buah pinggang selama lebih kurang seminggu.
Perkara ini terjadi kerana kandungan "Djengkolic acid" yang ada di dalam buah jering. Jika hendak mengurangkan kandungan asid ini, jering perlu direbus sehingga masak.
Bagi pesakit buah pingggang kronik, anda tidak digalakkan untuk memakan buah ini.
Jika anda mengalami simptom-simptom seperti dibawah, segara berjumpa doktor dan yang paling penting, maklumkan kepada doktor bahawa anda telah makan buah jering supaya doktor dapat memberi rawatan yang sepatutnya.
Antara simptom-simptom tersebut ialah:
1. Air kencing bercampur darah
2. Tidak kencing langsung
3. Sakit perut berpanjangan
No comments:
Post a Comment