BAHAN:
1/3 biji limau nipis / 1 sudu kecil air asam jawa
1 biji kelapa tua – parut (1/3 ditumbuk, dan selebihnya diperah untuk ambil santannya)
9 biji lada hijau – buang biji
6 ekor ikan selayang – buang tulang,kepala dan kulit. Ambil isi saja
3 ulas bawang merah
½ inci halia
1 sudu kerisik (tak letak pun tak apa)
Kubis
Garam
CARA:
- Tumbuk halia, 1/3 kelapa parut, isi ikan selayang dan bawang merah (nak blend pun tak apa, tapi orang tua-tua kata sedap kalau ditumbuk. Kalau nak blend, pastikan kelapa parut tidak diblend sehingga hancur)
- Perah limau nipis dan letakkan sedikit garam pada bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi
- Masukkan kerisik dan 10 ml santan.
- Gaul kesemua bahan tadi dan sumbat kedalam lada hijau.
- Alaskan beberapa helai daun kubis di dalam periuk, dan letakkan lada hijau yang telah disumbat dengan isi.
- Santan yang selebihnya dimasukkan kedalam periuk. Rebus sehingga lada masak. (Kalau nak kukus, tak perlu letak santan dalam periuk. Biarkan kering macam tu aja)
No comments:
Post a Comment