Halaman

Wednesday, July 6, 2011

Resepi Lada sumbat (Solok lada)


BAHAN:

1/3 biji limau nipis / 1 sudu kecil air asam jawa

1 biji kelapa tua – parut (1/3 ditumbuk, dan selebihnya diperah untuk ambil santannya)

9 biji lada hijau – buang biji

6 ekor ikan selayang – buang tulang,kepala dan kulit. Ambil isi saja

3 ulas bawang merah

½ inci halia

1 sudu kerisik (tak letak pun tak apa)

Kubis

Garam

CARA:

  1. Tumbuk halia, 1/3 kelapa parut, isi ikan selayang dan bawang merah (nak blend pun tak apa, tapi orang tua-tua kata sedap kalau ditumbuk. Kalau nak blend, pastikan kelapa parut tidak diblend sehingga hancur)
  2. Perah limau nipis dan letakkan sedikit garam pada bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi
  3. Masukkan kerisik dan 10 ml santan.
  4. Gaul kesemua bahan tadi dan sumbat kedalam lada hijau.
  5. Alaskan beberapa helai daun kubis di dalam periuk, dan letakkan lada hijau yang telah disumbat dengan isi.
  6. Santan yang selebihnya dimasukkan kedalam periuk. Rebus sehingga lada masak. (Kalau nak kukus, tak perlu letak santan dalam periuk. Biarkan kering macam tu aja)
*tak alas lada2 tu dengan kubis pun tak apa.saya suka alas sebab tak payah buat sayur dah.makan kubis tu je sebagai sayur

No comments: