Halaman

Wednesday, July 20, 2011

Logo halal sosej babi

Tak dapat bayangkan kalau sosej ni benar-benar diperbuat daripada babi. Semestinya ada di antara kita yang dah terbeli makanan ni. Mana tak nya, makanan ni diletak sekali di rak makanan halal. Kalau dah ada tanda halal, mesti orang akan rasa lebih yakin untuk beli, apatah lagi ada logo halal Jakim. Bukan semua orang akan cari maklumat tentang perkataan yang tertera pada pek makanan yang dibeli. Harap pihak yang bertanggungjawab menyiasat perkara ni dengan segera.Petikan daripada Harian Metro 19 Julai 2011

KUALA LUMPUR: “Saya pernah menetap di Sepanyol dan setahu saya perkataan ‘chorizo’ merujuk kepada sosej diperbuat daripada babi, jadi saya hairan bungkusan produk itu turut tertera logo halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).”

Itu kata seorang wanita dikenali sebagai Aira, 30-an dalam aduannya kepada Harian Metro semalam, berhubung penjualan sosej disyakinya diperbuat daripada babi di sebuah pasar raya, di sini.

Semakan Harian Metro mengenai perkataan ‘chorizo’ di Wikipedia mendapati ia merujuk kepada beberapa jenis sosej berasaskan khinzir dan digunakan meluas di Eropah.

Aira berkata, selepas mengesan sosej ‘chorizo’ itu dia cuba menyemak bahan kandungannya bagi memastikan ia benar-benar diperbuat daripada daging babi, tetapi maklumat itu tidak tertera pada bungkusannya.

“Yang pasti, warna sosej itu nampak lebih terang berbanding sosej daging lembu yang kelihatan kemerahan,” katanya.

2 comments:

Gaara said...

skg ni byk sgt logo halal..keliru jadinya..huhu

linda said...

mcm2..kopi la,sosj la,.kalu btl la,mmg org tu xbtngjwb