Halaman

Tuesday, July 26, 2011

Demam campak kecil

Demam campak kecil lebih kurang macam demam campak biasa. Sebelum ni tak pernah tahu pun pasal demam campak kecil sehingga la kena dekat diri sendiri.

Dah dua tahun berlalu, tapi masih teringat lagi pengalaman kena demam campak kecil. Malam sebelum tidur tu, ada tengok cermin. Nampak dua tiga bintik warna merah dekat muka, so fikir muka naik jerawat. Tapi pelik juga sebab tak pernah naik jerawat pun sebelum ni.

Esok pagi-pagi lagi dah bangun nak bersiap ke kelas. Tiba-tiba ternampak bintik warna merah ada dekat lengan pulak. Ah sudah!! Ni kenapa pula ada dekat lengan. Nak kata bilik tu ada nyamuk, tak nampak pulak.

Dalam hati ni dah mula rasa risau sebab tak pernah terjadi lagi benda macam tu. Lepas tu terus call mak dan tanya kenapa jadi macam tu. Mak kata, "demam campak kot" sebab bintik-bintik tu naik dekat muka dulu dan turun sampai ke kaki.

Tapi tak mungkin la demam campak sebab masa kecik-kecik dulu dah kena dah. Seminggu sebelum naik bintik-bintik ni, demam 3 hari.

Hari tu, lepas habis kelas, terus pergi klinik. Masa jumpa doktor, dia tengok-tengok bintik tu. Ni perbualan aku dengan doktor tu(siap ada dialog lagi,hehehe),

Doktor: Awak duduk mana? Kolej atau rumah sewa?
Me: Rumah sewa.
Doktor: Ada rasa gatal-gatal tak?
Me: Tak ada.
Doktor: Awak alah dengan air ni.
Me: Tak mungkin lah doktor sebab saya dah lama duduk rumah tu dan tak pernah alah dengan air paip
Doktor: Betul. Ramai student yang jumpa saya, alah dengan air.
Me: Tapi kenapa naik dekat muka dulu, then baru turun dekat badan?
Doktor: Awak nak ubat makan atau suntikan? Kalau suntikan, bintik-bintik ni cepat sikit hilang?
Me: Suntikan?? Tapi betul ke saya alah dekat air?
Doktor: Betul kot. (hari tu aku asyik terpikir, kenapa doktor ni macam tak yakin dengan jawapan dia)
Me: Ok lah, saya setuju.


Yang pelik nya, esok kan tu bintik-bintik tu makin banyak. Satu badan gatal-gatal. Kalau kena air, jadi pedih sangat. Terus aku call kakak dan dia bawak aku pergi hospital.

Kat hospital tu, doktor ambil darah. First time kena ambil darah,huhuhu. Bila dah keluar keputusan, doktor kata aku sebenarnya kena demam campak kecil. Doktor kata, demam campak kecil tak sama macam demam campak biasa. Sebab tu aku kena demam campak kecil ni walaupun dulu dah pernah kena demam campak yang berair tu. Lepas tu, aku terus teringat kat housemate sebab 2 orang housemate aku kena demam campak. Seminggu lepas aku naik campak, housemate aku lagi sorang pulak kena. Kesian diorang, tapi nak buat macam mana kan.

2 comments:

armouris said...

lagi info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

armouris said...

lagi info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit